W dniach 20 - 22 marca uczniowie szkoły filialnej realizowali projekt edukacyjny „Zdrowa wiosna”. Miał on na celu uwrażliwienie uczniów na piękno budzącej się do życia przyrody, przybliżenie tradycji i zwyczajów związanych z nadejściem wiosny oraz zwrócenie uwagi na zdrowe nawyki żywieniowe. Poza tym realizując działania w terenie, zachęcano uczniów do aktywnych form wypoczynku.
W ramach projektu odbyło się spotkanie dotyczące zdrowego stylu życia rodziców i uczniów z pielęgniarką szkolną. 21 marca uczniowie spacerowali po najbliższej okolicy, szukając oznak wiosny. Korzystając ze sprzętu fotograficznego, uwieczniali zwiastuny wiosny na zdjęciach, z których później wykonano wystawę.
Zarówno w parku jak i nad jeziorem uczniowie uczestniczyli w zabawach ruchowych, które zachęcić miały do aktywnych form wypoczynku. Na zajęciach przyrodniczych uczniowie utrwalali nazwy wiosennych kwiatów, następnie w ramach ćwiczeń praktycznych posadzili cebulki tych roślin w ogródku szkolnym. W szkole odbyły się też zajęcia kulinarne „Wiosna na talerzu”, w czasie których uczniowie wykonali z warzyw i owoców wiosenne, jadalne obrazki.
Podczas realizacji projektu uczniom często towarzyszyła wiosenna muzyka, do której tworzyli układy taneczne. Realizacja projektu sprawiła uczniom wiele radości, pogłębiła wiedzę i zachęciła do aktywnych form wypoczynku.
Renata Frąckowiak