8 listopada przypada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który idealnie wpisuje się w założenia programu edukacyjnego „Śniadanie Daje Moc”.
Według licznych badań spożywanie śniadania wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce.
Uczniowie i wychowawcy najmłodszych klas oraz oddziałów przedszkolnych naszej szkoły również zaangażowali się w akcję. Przygotowali pożywne kanapki, przekąski i kolorowe, owocowe szaszłyki, a podczas porannych zajęć zadbali o wspólne spożycie śniadania. W klasach odbyły się m.in. prezentacje, dyskusje; uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania, „piramidę zdrowego żywienia” oraz rolę śniadania w codziennej diecie. W klasach pierwszych wspólne przygotowanie posiłku poprzedziła wizyta pani dietetyczki, która opowiedziała, jak ważne w życiu człowieka jest zdrowe odżywianie, a podczas zajęć w klasach I – III wykorzystane zostały materiały multimedialne z programu „Kubusiowi Przyjaciele Natury”.
Wierzymy, że udział w akcji przyczyni się do zmiany nawyków żywieniowych i większej dbałości o spożywanie śniadania – w domu i szkole.
Grażyna Szymkowiak